رکتوم بطور دائم در حال پرشدن است ولی بدلیل اتساع پذیری دیواره هایش فشار ان حدود ۱۰ میلی متر جیوه است و بعد از تجمع حدود ۳۰ میلی لیتر مدفوع بطور گذرا فشار مختصری در رکتوم ایجاد میشود و انتقال حس این فشار توسط رشته اعصاب S2,S3 و S4 با عنوان First sensation در مغز انسان درک میشود .در این محدوده حجم ،پیغامی از طریق نرون های حرکتی مغز صادر نمیشود .
پس همواره اتساع رکتوم توسط قشر مغز دریافت میشود و همزمان با تحریک شبکهMyenteric رفلکس بازدارندگی رکتو انال (Rectoanal inhibitory reflex)،عضله اسفنکتر داخلی شل میشود ،با شل شدن عضله اسفنکتر داخلی ،محتویات رکتوم بیشتر نزول میکنند و در تماس با گیرنده های قسمت فوقانی کانال انال قرار میگیرند .گیرنده ها با رفلکس نمونه برداری (the sampling reflex) کیفیت محتویات را روشن میکنند .
خاطرنشان میشود بخصوص در خواب اگر با RAIR و sampling reflex محتویات رکتوم گاز احساس شود بدون اختیار دفع صورت میگیرد .
بمحض تجمع ۱۵۰ میلیتر مدفوع در رکتوم فشار داخل رکتوم به حدود ۱۸ میرسد و انتقال حس این حجم مدفوع به مغز در بیشتر افراد Urge ایجاد میکند ،اگر در این شرایط موقعیت دفع مناسب نباشد در انسان سالم حس این حجم توسط رشته اعصاب وابران حرکتی S2,S3 و S4 بصورت رفلکسی انقباض در عضله اسفنکتر خارجی و Puborectalis ایجاد میکند تا اختیار بیمار حفظ شود و سپس تون اولیه عضله اسفنکتر داخلی بر میگردد و عضله دیواره امپول رکتوم شل و متسع میشود تا فشار داخل رکتوم کمتر شود ، با کم شدن فشار داخل رکتوم بطور موقت نیاز بدفع از بین میرود .
اما اگر زمان و شرایط مناسب برای دفع اماده باشد ،ایمپالس جهت انقباض بیشتر رکتوم ،شل شدن عضله اسفنکتر خارجی و کف لگن همراه با طناب و تسمه Puborectal جهت تسهیل دفع ارسال میشود .
دینامیک یک دفع طبیعی نیاز دارد به :
۱- شل شدن عضله اسفنکتر خارجی
۲- شل شدن عضله puborectalis در نتیجه مستقیم شدن زاویه انورکتال (از۹۰ -۸۵ درجه به ۱۷۰ – ۱۱۰ درجه) .
۳- افزایش فشار داخل شکم با مانور والسالوا (گلوت بسته میشود ،انقباض در عضلات دیواره شکم و دیافراگم ایجاد میشود ،فشار داخل شکم بالا میرود و سر انجام مدفوع را در کانال انال بجلو میراند ) .
واما اگر حجم مدفوع در رکتوم به ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلی لیتر رسید فشار داخل رکتوم به حدود ۵۵ ،یعنی حداکثر حجم و فشار قابل تحمل ،انسان بالاجبار باید اقدام بدفع نماید . خاطر نشان میشود که در این شرایط عضله اسفنکتر خارجی تا مهیا شدن شرایط دفع فقط ۴۵ تا ۶۰ ثانیه میتواند در حالت انقباض باقی بمانی و از دفع جلوگیری کند، بعد خسته و شل میشود و بیمار بی اختیار دفع میکند .