A: کلیات ، برای اینکه یک بلع موفق داشته باشیم باید سه شاخص طبیعی در فرایند یک بلع باهم عمل کنند . این سه شاخص عبارتند از ۱- Intrabolus pressure :بمحض ورود لقمه غدا بداخل مری ،مری فشاری به لقمه وارد میکند که ایزومتریک است و لقمه را آماده میکند که بجلو رانده شود و در نهایت این فشار منجر به بسته شدن مری یا همان پریستالتیسم میشود پس میتوان گفت در حرکت غذا بجلو در هر نقطه مری یک فشار Intrabolus pressure و بدنبال ان یک نقطه بسته شدن مری یا پریستالتیم وجود دارد .
اگر در جلو تر لقمه یا همان دیستال لقمه مانعی مثل تومور ،تنگی یا Hypertonic LES نباشد فشار Intrabolus باید کمتر از ۳۰ میلیمتر جیوه باشد و بیشتر از ۳۰ میلیمتر جیوه یعنی مانع و جود دارد و غیر طبیعی است . ۲- پریستالتیم :پریستالتیسم همان بسته شدن مری است ،باید نقطه نقطه های مری پشت سر هم بسته شود تا عذا بجلو رانده شود همزمان با بسته شدن هر نقطه، نقطه بعد Relax میشود تا جا برای لقمه باز شود . فشار نقطه نقطه های یک پریستالتیسم نباید کمتر از ۲۰ میلیمتر جیوه باشد و اگر بیشتر از ۵ سانتیمتر از مری فشار کمتر از ۲۰ میلی متر جیوه داشته باشد میگویند مری Large break دارد که میتواند منجر به دیسفاژی شود . البته امروزه بیشتر قدرت انقباض را با Distal contraction integral محاسبه می کنند که حاصل ضرب زمان انقباض در طول انقباض در فشار انقباض است و در حالت طبیع از ۴۵۰cm.s.mmHg تا ۸۰۰۰cm.s.mmHg میباشد و انقباض با قدرت زیر ۱۰۰cm.s.mmHg را Fail و انقباض های بین ۱۰۰ و ۴۵۰ را Weak مینامند ، بطور کلی انقباض های زیر ۴۵۰cm.s.mmHg را Ineffective مینامند و میتواند منجر به دیسفاژی شوند .
۳- Outflow resistance : همان مقاومتی است در خروج لقمه از مری به معده در زمان بلع وجود دارد که به آن Integrated relaxation pressure مینامند ،این مقاومت میتواند بوسیله یک Hiatal Hernia ،یک Hypertonic LES در اشالازی ،در تنگی محلی از مری بدلیل زخم باشد ….. که نباید بیشتر از ۱۵mmHg باشد در غیر این صورت شخص دچار دیسفاژی میشود .
یک بلع شاخص های دیگری هم بشرح زیر دارد : ۴- Contraction deceleration point- ۶ Distal latency -۵ Esophageal break .
در High resolution manometry بیماری های حرکتی مری را به سه دسته تقسیم میکنند .
دسته اول بیماری های حرکتی مری را Achalasia and EGJ outflow obstruction مینامند که شامل چهار بیماری میباشد و بیماران از دیسفاژی و در مواردی از درد سینه شاکی هستند . این چهار بیماری عبارتند از:
Type I achalasia (classic achalasia) ، Type II achalasia (with esophageal compression) ، Type III achalasia و و EGJ outflow obstruction .
دسته دوم بیماری های حرکتی مری را Major disorders of peristalsis مینامند که در افراد سالم دیده نمیشود و در بیشتر مواقع با دیسفاژی و درد سینه همراه است و سه بیماری را شامل میشود . و این سه بیماری عبارتند از :
Absent contractility ، Distal esophageal spasm و (Hypercontractile esophagus (jackhammer .
دسته سوم بیماری های حرکتی مری را Minor disorders of peristalsis مینامند . باید متذکر شد که در افراد طبیعی هم یافته های مانومتریک این دسته از بیماران دیده میشوند . در این دسته دو بیماری ذکر شده :
(Ineffective esophageal motility (IEM و Fragmented peristalsis
که در صدی از انها با دیسفاژی مراجعه میکنند که هر کدام در جای خود شرح داده خواهد شد .
Type II achalasia (with esophageal compression):B :اگرتشخیص بیمار در مانومتری مری
(Type II achalasia (with esophageal compression باشد مطالب زیر را میتوان خاطر نشان کرد. البته تشخیص نهائی را پزشک بیمار با توجه به علائم بالینی ،یافته های اندوسکوپی ،یافته های رادیولوژیک و یافنه های مانومتری تعیین میکند . در این بیماران بدلیل اسیب شبکه عصبی در طول مری هیچ انقباض طبیعی (پریستالتیسم ) و یا حتی غیر طبیعی وجود ندارد و در Lower esophageal sphincter هم هیچ Relaxation وجود ندارد بهمین جهت ذکر شده ۱۰۰% of wet swallow contraction were non-peristaltic and failed مشخصه دیگر این نوع اشالازی افزایش فشار خروجی یا همان Integrated relaxation pressure بعد از بلع میباشد که در انواع Type II achalasia معمولا بیشتر از ۱۵ میلیمتر جیوه میباشد که منجر به دیسفاژی میشود .
یکی از شاخص های دیگر این اشالازی فشاری است که با انقباض مری به لقمه وارد میشود که Intrabolus pressure نامیده میشود ، که حداقل در ۲۰٪ از ۱۰ بلع در Type II achalasia باید بیشتر از سی میلیمتر جیوه باشد و بطور همزمان در تمام طول مری (Panesophageal compression) یعنی از UES تا LES کشیده شده باشد، که در مورد این بیمار صادق میباشد .
درمان Type II achalasiaنسبت به اشالازی Type I پیش اگهی بهتری دارد و کمترین پیش اگهی درمان مربوط به Type III achalasia میباشد .
درمان بجز در موارد استثنائی معمولا با Pneumatic balloon dilatation آغاز میشود ، و در صورت عدم پاسخ بدرمان از اعمال جراحی استفاده میشود ،البته از تزریق بوتاکس هم در مواردی استفاده میشود.
عواملی که در پیش اگهی درمان دخالت میکنند ،یعنی پیش اگهی را بهتر میکنند عبارتند از :مونث بودن ،سن بالای چهل سال ،فشار استراحت LES کمتر از ده بعد از دیلاتاسیون و اشالازی نوع دو .
دکتر حسین اصل سلیمانی