همیشه به ما می گفتند دو دسته بیماری ها را خیلی خوب یاد بگیرید ،که تشخیص بدهید و درمان کنید
۱- بیماری های شایع که مراجعه به شما زیاد است از یک سرماخوردگی گرفته تا IBS
۲- بیماری هایی با شیوع کم و بسیار کم ولی کشنده که شاید وقت زیادی برای تشخیص نداشته باشید مثل پارگی آنوریسم آئورت .
آنوریسم آئورت شکمی (AAA) باعث مرگ هزاران نفر در سال می شود و بسیاری از آنها را میتوان با تشخیص و درمان به موقع نجات داد . AAA می تواند سال ها بدون علامت باشد، اما در یک سوم بیمارانی که با پارگی آنوریسم مراجعه میکنند، میزان مرگ و میرتا ۸۰ درصد است.
در گذشته، لمس شکم، روش ترجیحی برای شناسایی AAA بود؛ امروزه مطالعات تشخیصی تصویربرداری، مانند Abdominal CT و سونوگرافی به روش انتخابی و دقیق تبدیل شده اند و در حال حاضر لمس شکم محدود به شناسایی بیماران که نیاز به مطالعات تصویربرداری دارند برای تایید تشخیص تبدیل شده است.
انوریسم آئورت شکمی به قطر آئورت بیس از ۳ و گاهی ۴ سانتیمتر تعریف می شود و در یک بررسی لمس شکم برای تشخیص آنوریسم آئورت در مردان بالای شصت سال بیشترین میزان پیش بینی را داشته ولی در خانم ها و جوانان موفقیت کمتر بوده .و در تعدادی از مطالعات Sensitivity لمس شکم در تشخیص انوریسم آئورت به قطر انوریسم مرتبط است ، برای انوریسم های تا ۳٫۹ تا ۲۹% و ۷۶% برای انوریسم های بالای ۵ سانتیمتر است و چاقی قدرت تشخیص را کاهش میدهد، بطوری که در قطر شکم کمتر از ۱۰۰ سانتیمتر Sensitivity تا ۸۲% است و اگر قطر شکم کمتر از ۱۰۰ سانتیمتر و قطر آئورت بیشتر از ۵ سانتیمتر باشد Sensitivity تا صد در صد میشود ..
معمولا جز در مواقعی که بیمار لاغر باشد ضربان آئورت طبیعی را نمی توان بخوبی لمس کرد
ولی اگر قطر آئورت بیشتر از ۳ تا ۴ سانتیمتر بشود میتوان شربان آنرا با دست حس کرد
روش مناسب برای تشخیص آنوریسم آئورت به طریقه لمس شکم : بیمار رو به بالا دراز بکشد ،مختصر زانوها را بالا بیاورد و عضلات شکم Relax باشد .ضربان آئورت را می توان در بالا و سمت چپ ناف لمس و گاهی مشاهده کرد .
پس از آن می توانید قطر آئورت را بدو روش اندازه گیری کنید.
روش اول :کف هر دو دست روی آئورت شکمی به گونه ای قرار دهید که هر یک از انگشت نشانه شما در یک طرف آئورت قرار گیرد
قدرت فشار ضربان آئورت مستقیم به بالا منتقل نمیشود و به چپ و راست پخش میشود .
هدف از این تست محاسبه قطر آئورت است ،هدف بررسی شدت ضربان نیست .
اگر در هر دو طرف ضربان آئورت را احساس نکردید یکی از دستها را یک سانتیمتر به داخل بکشید و همین کار را نیز با دست مقابل انجام دهید . انقدر ادامه دهید تا انگشت نشانه یک دست شما ضربان آئورت را احساس کند دیگر آن دست را جا بجا نکنید و دست طرف دیگر را یک سانتیمتر یک سانتیمتر به داخل بکشید تا کناره داخلی انگشت نشانه آن دست هم ضربان آئورت را احساس کند و در نهایت قطر آئورت میشود فاصله بین دو انگشت نشانه شما که اگر بیشتر از ۲٫۵ سانتیمتر باشد باید بررسی های تکمیلی با سونو یا CT انجام داد .
۲-در روش دوم بهتر است از انگشت نشانه و شصت یک دست استفاده کرد آنها را در دوطرف آئورت قرار دهید و آرام آرام انگشت نشانه را به مرکز شکم نزدیک کنید تا ضربان آئورت را احساس کنید سپس انگشت شصت را نزدیک کنید تا ضربان آئورت را حس کند و در نهایت قطر آئورت میشود فاصله بین انگشت نشانه و شصت