در تقسیم بندی ها یبوست را به سه دسته تقسیم میکنند :
- Slow transit
- Normal transit
- (Dyssynergia (Obstructive defecation ,Anismus
(Balloon Expulsion test (BET یا تست دفع بالون یک اقدام تشخیصی ساده و ارزان برای تشخیص بیماران دسته سوم Anismus ,Obstructive defecation) Dyssynergia) از دو دسته دیگر میباشد . ولی هنوز روش استانداردی برای جزئیات این ازمایش تعیین نشده مثل ۱- حجم مایعی که با آن بالون را پر میکنییم ۲- موقعیت بیمار (درازکش یا نشسته ) در زمان دفع بالون ۳- و زمان دفع بالون برای افراد طبیعی وافراد بیمار (بخش ها و ازمایشگاه ها با زمانهای مختلف آزمایش را تفسیر میکنند ).
و در مواردی هم بیمارعلاوه بر Dyssynergia دچار یبوست بدلیل Slow transit هست و اطلاعات تست های دیگر میتواند راه گشا باشد .
روش انجام انجام تست
مرحله اول :آمادگی بیمارمانند مانومتری آنورکتال میباشد بهتر است از یک تا دوبار تنقیه با نیم لیتر آب ولرم ساده، ۲ تا ۳ ساعت قبل از انجام BET استفاده کرد. بیماران ما بدلیل بعد مسافت صبح روز آزمایش از شیاف بیساکودیل استفاده میکنند که شاید با تحریک رکتوم در نتیجه آزمایش اختلال ایجاد کند .
مرحله دوم :بیمار بعد از پوشیدن شلواری که در عقب شکاف دارد (شلوار یکبار مصرف کولونوسکوپی ) روی تخت معاینه به پهلوی چپ دراز بکشد ، پای راست چپ خود را از ناحیه لگن و ران کاملا خم کند (زاویه ۹۰ درجه).
مرحله سوم : بالون خالی را که با K-Y ژل چرب شده بداخل رکتوم بیمار وارد میکنیم .
مرحله چهارم : سپس با سرنگ ۶۰cc بالون را با ۵۵ میلی لیترآب دارای درجه حرارت اطاق (در جای دیگر ذکر شده درجه حرارت آب ۳۶.۵ درجه باشد) متسع میکنیم و یا انقدر آب میزنیم که بیمار میل بدفع پیدا کند سپس سه راهی کاتتر را می بندیم تا مایع داخل بالون خارج نشود.
خاطرنشان میکنم حجم مایع داخل بالون باید باندازه ای باشد که بیمار آنرا حس کند و این موضوع را باید از بیمار پرسید ، در غیر این صورت نتیجه آزمایش بیمارانی که حس رکتوم انها مختل است (مانند بیماران دیابتیک) و ۵۵ میلی لیتر حجم آب را احساس نمیکنند قابل قبول نیست .
پس از این دو تکنیک استفاده میشود . تکنیک اول : وارد کردن حجم ثابت( ۵۵ میلی لیتر آب ) بداخل بالون ، تکنیک دوم : انقدر مایع وارد کنیم که بیمار آنرا حس کند یا میل بدفع پیدا کند .
مرحله پنجم : یک کورنومتر در اختیار بیمار قرار داده شود و به بیمار نحوه استفاده از دکمه آغاز ثبت زمان ودکمه پایان ثبت زمان را آموزش میدهیم .
مرحله ششم: از بیمار خواسته شود بلند شود برود دستشوئی درب را ببندد که راحت باشد و روی توالت فرنگی پرتابل بنشیند و زور بزند ، زمان شروع زورزدن و زمان دفع بالون را با کورنومتر ثبت کند و در صورتیکه بعد از سه دقیقه بالون دفع نشد دکمه پایان ثبت زمان کورنومتر را فشار دهد
مرحله هفتم : اگر بعد از سه دقیقه بالون دفع نشد بیمارکورنومتر را خاموش و از دستشوئی خارج شود وروی تخت معاینه دراز بکشد تا پرستار محترم بخش با خارچ کردم مایع داخل بالون انرا از مقعد بیمار خارج کند .در افراد طبیعی بالون در کمتر از یک دقیقه دفع خواهد شد و بیشتر از یک دقیقه غیر طبیعی است .
خاطر نشان میشود دفع بالون در کمتر از یک دقیقه اختلالات دفع را رد نمیکند و همچنین این تست نمیتواند اسیب های Structural ناحیه انورکتال را نیز تشخیص دهد .
و در یک بررسی بین ۰ تا ۱۶٪افراد سالم هم در دفع بالون مشکل دارند و نمیتوانند بالون را در یک دقیقه دفع کنند .
اطلاعات تست فوق همراه با انورکتال مانومتری ، CTT و دفوکوگرافی میتواند در تشخیص و درمان اختلالات دفع کمک کند .
علاوه بر استفاده از BET جهت بررسی اختلالات Outlet (خروجی) دستگاه گوارش از این تست برای ارزیابی بیوفیدبک هم استفاده می شود .
نتایج این تست دارای ویژگی ۸۹٪ ،حساسیت ۸۸٪ ، positive predictive value برابر۶۷٪ و negative predictive value برابر ۹۷٪ است .
و بقوت میتوان گفت که BET یک استاندارد طلائی برای تشخیص Dyssynergia نیست ولی کسی که در کمتر از یک دقیقه بالون را دفع کند میتواند بما بگوید Dyssynergia ندارد .
نحوه تهیه بالون جهت BET در بخش اندوسکوپی بیمارستان دکتر شریعتی
بدلیل مقرون بصرفه نبودن خرید بالون از شرکت ها ، بر اساس اطلاعات بدست آمده که در مقالات هم ذکر شده بخش ها میتوانند بالون یکبار مصرف خود را بروش زیر تهیه نمایند.
وسایل لازم : ۱- سه راهی سرم ۲- کاتتر نلاتون نارنجی (نمره ۱۶) ۳- دستکش غیر استریل از جنس لاتکس ۴- قیچی
قدم اول : کاتتر نلاتون نارنجی (نمره ۱۶) را از محلی که در تصویر دیده میشود با قیچی قطع کنید .
قدم دوم : یک انگشت از سه انگشت وسط دستکش را از قسمت Proximal آن با قیچی جدا کنید
قدم سوم : از قسمت باقی مانده دستکش رشته های قابل ارتجاعی بعوض نخ سیلک ۰۰ یا ۰۰۰ که محکم دستکش را روی کاتتر سفت کند تهیه کنید.
قدم چهارم : سه راهی را بر روی قسمت پروگزیمال کاتتر نلاتون مستقر نمائید .
قدم پنجم : قسمت جداشده انگشت دستکش را بر روی قسمت دیستال کاتتر نلاتون با فاصله حدود ۳ سانتیمتر از نوک کاتتر با رشته های که از دستکش تهیه کرده اید محکم ببندید که نشت نکند .
شما حالا یک بالون آماده یکبار مصرف برای BET تهیه کرده اید .