بیشتر مواقع سئوال شما این است که رفلاکس چیست ؟
رفلاکس یعنی برگشت غذا از معده به مری .و این بمعنی این نیست که در حالت طبیعی غذا از معده به مری بر نمیگردد .
در انسانی که رفلاکس دارد برگشت غذا بیشتر از طبیعی (بیشتر از ۵۰ بار در ۲۴ ساعت) است و ماندگاری غذا پس از رفلاکس در مری بیشتر است (بیشتر از ۶۰ دقیقه در ۲۴ ساعت) و این دو عامل منجر به اسیب مری میشود (التهاب،زخم،تنگی ) و بیمار علائم ورم ،زخم و تنگی را در شبانه روز پیدا میکند
دلیل عبور بیش از مقدار طبیعی غذا از معده به مری ضعف و ناتوانی اسفنکترتحتانی یا همان دروازه خروجی مری به معده بدلائل متعدد است .
علائم شایع رفلاکش عباتند از سوزش پشت جناغ ،ترش کردن وبرگشت غذا بداخل دهان میباشد .
اما رفلاکس میتواند علائم دیگری هم داشته باشد که شایع نیست مانند خشونت صدا ،سرفه و درد سینه که علت قلبی نداشته باشد (و گاهی لازم است مشاوره با متخصص قلب داشته باشید) .
و حتی در مواردی بیمار میتواند با علائم برگشت غذا و تماس اسید با حنجره و راه های تنفسی به پزشک مراجعه کند مانند خشونت صدا ،سرفه ،احساس خفگی و تنگی نفس و یا اسم .
همکاران پزشک وقتی برای بیماری تشخیص رفلاکس کذاشتند در قدم اول توصیه اندوسکوپی نمی کنند و آنرا با رژیم غذائی ،تغییر بعضی عادتها و داروهائی که ترشح اسید معده را کم میکند مداوا میکنند .
در صورتیکه بعد از چند دوره درمان و تعویض دارو بیمار بهبود پیدا نکرد به بیمار توصیه اندوسکوپی میکنند .
در اندوسکوپی اطلاعاتی بدست میآید که میتواند منجر به تغییر درمان شود و اکر اقدامات درمانی باز منجر به بهبودی نشود پزشک در خواست بررسی میزان اسید و دفعات اسیدی که از معده به مری بر میگردد ،یعنی تقاضای پی اچ متری و مانومتری میکند .
پزشک شما تاکید خواهد کرد که پی اچ متری را زیر دارو انجام شود یا بدون دارو وقتی ذکر شود پی اچ متری بدون دارو ،یعنی پی اچ متری باید ۱۰ روز بعد از قطع دارو های ضد اسید انجام شود .
مواردی که پزشک تقاضای پی اچ متری میکند عبارتند از :
- بررسی اسید برگشتی به مری در بیماران با اندوسکوپی طبیعی که بدرمان داروئی جواب نداده است
- در بیماری که توصیه عمل جراحی برای رفلاکس دارد قبل از عمل برای رد تشخیص آشالازیا پی اچ متری لازم است
- بررسی اثر درمانی جراحی دربیماری که جراحی ضد رفلاکس انجام داده
- بررسی رفلاکس در شخص با درد سینه غیر قلبی .
- بررسی احتمال رفلاکس در افرادی که علائم اسم بدون الرژی دارند
کاتتری که در مری شما قرار داده میشود در ۲۴ ساعت میتواند ۱۴۴۰۰ بار از موادی که در مری شما رفت و برگشت میکند نمونه برداری کند و ثبت کند که این نمونه اسید هست ،یا اسید ضعیف است یا اسید نیست .و اظلاعات را در گیرنده ای که در ناحیه کمر شما بصورت گردن آویز قرار داده شده ثبت کند
آزمایش چگونه انجام میشود :
در واحد پی اچ متری پرستار برای شما نحوه کار را توضیح می دهد و به سوالات شما پاسخ می دهد واز شما می پرسد که کدام مجرای بینی شما برای نفس کشیدن راحت تر است، سپس شما برگ رضایت نامه را امضا میکنید .
مرحله اوّل : پرستار از مقداری بی حس کننده موضعی برای بی حس کردن و چرب کردن مجرای بینی استفاده می کند . لوله پلاستیکی تعیین فشار مری (مانومتری) را از راه بینی وارد حلق و در حالیکه شما بطور مرتب آب مینوشید آن را وارد مری کرده و پس از چند بار بلع آب و تعیین محل دریچه مری بمعده لوله پلاستیکی را خارج میکنند
مرحله دوّم :دوباره از بی حس کننده موضعی استفاده می شود . بعد از ۵-۳ دقیقه لوله نازک تعیین کننده اسیدیته مری را که شما خریداری نموده اید مانند مرحله اوّل وارد مری میکنند برای جلوگیری از جابجایی انرا به بینی شما با چسب ثابت میکنند سپس آنرا به گیرنده اطلاعت وصل و بصورت کردن آویز در ناحیه کمر شما قرار داده میشود ،این لوله ۲۴ ساعت در مری شما باقی می ماند .
امکان دارد در مرحله اول ودوم احساس حالت تهوع مختصر یا اینکه احساس خراشیدگی در مجرای بینی و حلق داشته باشید و یا چند قطره خون از بینی شماخارج شود که نگران کننده نیست .
بعد از گذاشتن لوله باریک و نصب تجهیزات لازم یک ورقه به شما تحویل داده میشود که اتفاقات روزانه را در آن ثبت نمائید .
این اتفاقات ۳ دسته اند :
۱-دراز کشیدن ( می تواند همراه با خوابیدن باشد یا نباشد): شما موظف هستید با ذکر روز اوّل ( از زمان شروع آزمایش تا ۱۲ شب ) و روز دوّم ( از ۱۲ شب تا پایان ۲۴ ساعت در روز بعد ) برروی برگه های داده شده ساعت شروع و پایان دراز کشیدن را ذکر کنید و بر روی دستگاه هم روی علامت تخت خواب ساعت دراز کشیدن و برخاستن را فشار دهید .
۲-غذا خوردن : شما موظف هستیت با ذکر روز اوّل و دوّم برروی برگه های داده شده ساعت شروع و پایان غذا خوردن را ذکر کنید . سعی کنید در طول ۲۴ ساعت صبحانه , نهار , شام و در صورت عادت عصرانه میل کنید. در فواصل غذاهای ذکر شده فقط آب معمولی میل کنید . از خوردن نوشابه های کولا دار ،قهوه ،سس گوجه فرنگی ،چای ،آب پرتقال،اب سیب ،لیموناد ، اب توت فرنگی پرهیز کنید وهمزمان با انگشت روی دکمه ای که روی آن تصویر قاشق و چنگال دارد ساعت شروع غذا خوردن و پایان غذا خوردن رافشار دهید .
۳- علائمی مانند ترش کردن , برگشت غذا , سوزش در پشت جناغ سینه , درد سینه:
منظور از سوزش پشت جناغ سینه ،احساس درد یا سوزش ، یا ناراحتی که فقط در پشت جناغ سینه احساس میکنید .
منظور از ترش کردن ، یعنی احساس کنید مایعی ترش مزه یا تلخ از پائین(معده)بطرف گلو یا دهانتان میاید .
منظوراز درد قفسه سینه،دردی که فقط در داخل قفسه سینه خود احساس میکنید .
منظور از برگشت غذا، یعنی ورود غذائی که خورده اید بداخل دهان یا گلویتان .
شما موظفید ساعت و دقیقه شروع این علائم را در برگه یادداشت کنید، فقط زمان شروع را یاد داشت کنید، نیازی به ثبت زمان پایان نیست وهمزمان با احساس علائم فوق با انگشت بر روی دستگاه ثبت کننده روی دکمه ای که تصویر قلب دارد فشار دهید ،فقط یکبار فشار دهید .
دقت شما در ثبت این علائم می تواند قدرت تشخیص ما را بالا ببرد. از ثبت هر گونه علائم دیگر مانند اروغ زدن , نفخ , فقط درد شکم ، یا سوزش بالای شکم ،گرگرفتگی ، احساس مالش ،تهوع …. پرهیز کنید ، شما فقط موظف هستید چهار علامت ذکر شده (برگشت غذا ،ترش کردن ،سوزش سینه و درد سینه )را ثبت کنید.
اگرداروئی مصرف کردید بر روی برگه یادداشت نام دارو و ساعت مصرف دارو را یادداشت کنید ،ولی در دستگاه وارد نکنید .
در طول ازمایش در صورت هر گونه اتّفاقی برای دستگاه مانند جداشدن اتصالات ،کنده شدن چسب روی بینی ….،فوری انرا با آقای الهی در میان بگذارید .
بعد از کسب اطلاعات لازم و نصب کامل دستگاه ،شما میتوانید به منزل یا محل کار خود مراجعه کنید و بزندگی معمول خود مشغول شوید ،سعی کنید غدا مانند روزهای قبل میل کنید ،مانند روزهای قبل استراحت کنید و یا ورزش کنید
در پایان ۲۴ ساعت یادداشت های روزانه را به اتاق مانومتری تحویل نمائید و هرگونه حادثه ای که بنظر شما معمول نبوده با پرستار در میان بگذارید ،پرستار موظف است یادداشت های شما را کنترل کند .
پرستار لوله نازک را از بینی شما خارج میکند با متصل کردن دستگاه ثبت کننده به کامپیوتر اطلاعات را وارد کامپیوتر و برای ارزیابی پزشک متخصص اماده میکند.
در طول ۲۴ ساعت و بعد از ترخیص در صورت داشتن علائم درد شکم , تهوع دائم , استفراغ با پرستار تماس بگیرید .
نتیجه پی اچ متری میتواند روشن کند که علائم شما بدلیل رفلاکس نیست .
نتیجه پی اچ متری میتواند روشن کند که با توجه به مصرف دارو هنوز رقلاکس مواد از معده به مری بیش از طبیعی است .
نتیجه پی اچ متری میتواند روشن کند که احتمال دارد حساسیت مخاط مری شما با اسید بیشتر از معمول است .
نتیجه پی اچ متری شاید منجر به پیشنهاد عمل جراحی ضد رفلاکس برای شما شود .
.