در مواجهه بیمار با یبوست در همان جلسه اول ضمن اینکه بیمار باید پرسشنامه یبوست را دقیق پر کند ،باید از بیمار معاینه کامل بعمل اورده شود و در Digital rectal exam یافته ها را برای بررسی یبوست های ثانویه و اولیه ذکرکرد .
یادمان باشد باید حداقل برنامه چهار هفته تغذیه و دفع بیمار را بدانیم تا بتوانیم میزان فیری که به بیمار میدهیم محاسبه کنیم .و بعضی غذا ها بدلیل کلسیم بالا یبوست میدهد مثل موز و پنیر که باید قطع شود .
اگر فیر مورد نیاز روزانه ۳۵-۲۵ گرم باشد و بیمار آنرا در رژیم روزانه خود مصرف میکند درمان با فیر برای بیمار بی فایده است .
در پایان جلسه اول دو برگ یکی فرم مربوط به ثبت برنامه تغذیه یک هفته و یک برگ فرم ثبت برنامه دفع یک هفته را در اختیار بیمار قرار دهید و از بیمار بخواهید از هر برگ سه نسخه تکثیر کند تا بتواند اطلاعات یک ماه بعد را در جلسه دوم در اختیار شما بگذارد .
Food diary
به بیمار توصیه کنید که هر غذائی که میل میکند نام و مقدار آن را ذکر کند ،برای مثال یک کف دست نان بربری ،یک عد سیب متوسط ،چهار عدد زردالو .
در قسمت مایعات ضمن اینکه اندازه آن را روزانه با لیوان معمولی (۲۵۰cc) ثبت میکند در ستون آخر هر روز جمع آن ها را هم بنویسد.
در مورد ثبت دفع روزانه از بیمار بخواهید در آن چهار هفته از ملین ها ،خاک شیر جوشانده گل محمدی ،….. استفاده نکند و همینطور از بیمار بخواهید از انگشت برای خارج کردن مدفوع استفاده نکند و با آب یا هر ماده دیگر خود را تنقیه نکند .
و بیمار باید نوع مدفوع با توجه به تصویر مدفوع در فرم و حجم حدودی آن را در همان جدول ثبت کند .
شما در ابتدای جلسه دوم با توجه به برنامه غذائی بیمار و برنامه دفع بیمار در چهار هفته گذشته و مطالب پرسشنامه و معاینات به اطلاعات ذیقیمتی دست پیدا میکنید و چقدر خوب است بیمار در چهار هفته گذشته ساعات ورزش و تفریحاتی اگر داشته ذکر کند .
شما به بیمار بفرمائید تغذیه رایج زندگی خود را در چهار هفته داشته باشد و آنرا تغییر ندهد .
و با مطلعه Food diary و Stool diary در پایان جلسه دوم برنامه چهار هفته بعد را از نظر تغذیه ،فعالیت بدنی ،نحوه دفع …… به بیمار ارائه خواهید کرد . و خاطرتان باشد در پایان هر جلسه اگر دستوری و یا نسخه ای به بیمار جهت بهتر شدن یبوست ارائه کردید دوباره فرم های Food diary و Stool diary را به بیمار بدهید تا در جلسات بعد آنرا ملاحظه کنید که آیا دستورات شمار از نظر تعذیه اجرا شده ؟ و آیا حجم و دفعات دفع بیمار بهتر شده ؟ و در زمان مطالعه فرمها با بیمار وقت بگذارید و نکات کلیدی را با بیمار در میان بگذارید ،مثلا از بیمار بخواهید در هیچ وعده غذائی تنها از برنج استفاده نکند ،یا در هر روز بدنبال مصرف سبزی خوردن بگردید ، و از بیمار بخواهید یک وعده سبزی خوردن حسابی میل کند . و ساعات ورزش را در هفته بپرسید و اگر گفت وقت نمی کند ،راهی پیش پایش بگذارید مانند اینکه بگوئید دو ایستگاه ماندن بمزل برسی از اتوبوس پیاده شو و پیاده و سریع برو بطوریکه در پایان عرق کرده باشی ………..
و من فکر میکنم بدون Food diary و Stool diary و حتی تا حدود زیادی درمان ببوست موفق نخواهد بود .